fbpx
Back

La nova llei de contractes del sector públic

La nova llei de contractes del sector públic va ser publicada al BOE el passat 9 de novembre, però, amb caràcter general, la Llei entrarà en vigor el proper 9 de març de 2018, excepte dos articles (el 32.2. d) i el 159.4 a)), que ho faran el 9 de setembre de 2018, i els articles 328 a 334 i la disposició final dècima, que han entrat en vigor el passat 10 de novembre

Font: www.antifrau.cat/ca

La contractació pública i la corrupció

Més enllà de l’extraordinari volum de recursos públics implicats (la Comissió Europea el xifra en un percentatge del 14 % del PIB de la UE[1]), la compra pública, a més, és un espai especialment sensible i socialment associat a pràctiques corruptes[2]. No és gratuïta aquesta percepció, sense anar més lluny, el 50 % de les investigacions closes l’any passat en aquesta Oficina varen tenir com a matèria objecte d’investigació, precisament, la contractació pública.

La nova llei de contractes com a instrument de lluita contra la corrupcióEn una primera aproximació, el nou text normatiu pot donar una aparença continuista respecte el seu predecessor. Certament, és continuista respecte de, per exemple, la seva estructura i sistemàtica que reprodueix de manera casi mimètica. Cal dir, però, que des de la perspectivade la missió encomanada a aquesta Oficina, la nova Llei incorpora importants novetats de caràcter estructural i, podríem dir, de gran calat.Abans de referir-me a aquestes novetats, voldria posar en evidència un indicador simptomàtic de la importància que el nou text dóna a la problemàtica de la corrupció, en contraposició a l’anterior Llei de contractes del sector públic de 2007 i el seu Text refós de 2011. Fent una simple tasca de cerca de la paraula corrupció en aquell Text refós, s’obté com a resultat una única referència que, a més, és tangencial, vinculada a una causa de prohibició de contractar prevista en l’article 60. 1 a). Si es repeteix aquesta senzilla operació en el nou text normatiu, s’observa que el resultat puja fins a 12 referències, que es troben tant en l’exposició de motius, com al llarg del seu articulat.Tot i que es tracta d’un simple indicador terminològic, sí m’atreveixo a qualificar-lo com un element simptomàtic que, juntament, amb les novetats de la nova Llei que tot seguit passaré a exposar, em permeten afirmar que, des de la perspectiva de la lluita contra la corrupció, ens trobem davant d’un autèntic canvi de paradigma.

Des de la perspectiva d’aquesta Oficina, doncs, les novetats principals d’aquesta llei activadores d’aquest canvi de paradigma són:

  • La introducció del principi d’integritat en l’articulat de la norma
  • La inclusió de mesures específiques de lluita contra la corrupció i la prevenció dels conflictes d’interès
  • La creació de l’Oficina independent de regulació i supervisió de contractació

Més informació: veure tota la publicació aquí.

Aquest lloc web emmagatzema cookies al vostre ordinador. Cookie Policy